Angyalok règen ès a XXI. szàzadban

Lèteznek mèg csodàk?

Ihletet kaptam az egyik bejegyzèsem alatt folyô beszèlgetèsből, îgy gondoltam utàna nèzek pontosan, milyenek is az angyalok, hogyan kèpzeljük el őket. Összegyűjtöttem a legtöbb Biblia verset, ès azt szeretnèm veletek megosztani, hogy mit szűrtem le belőlük.

contrailscience_com_skitch_skitched_20130315_222910.jpg

#Mit tudhatunk róluk?

  • 1 Móz 19,14
    Kimenvén tehát Lót, szóla vejeinek, kik leányait elveendők valának, és mondá: Keljetek föl, és menjetek ki e helyből; mert eltörli az Úr e várost. De nekik úgy tetszék, mintha tréfából szólana. 

    1 Móz 19,15
    És mikor reggel lett, kényszeríték őt az angyalok, mondván: Kelj föl, vedd feleségedet és két leányodat, nehogy te is elveszsz a város gonoszságában. 

 

Èn ebből azt szűrtem le, hogy nem csak kèpesek emberi testet ölteni, de követlenül beszèlhettek is az emberekkel, hiszen kivezettèk Lòtot ès csalàdjàt, mikor Sodoma ès Gomora îtèlet alà került. 

  •  2 Móz 3,2
    És megjelene az Úr * neki tűz lángjában egy csipkebokor közepén, és látá, hogy a csipkebokor ég, és meg nem emésztetik. 

 

Erre csak most figyeltem oda rendesen. Vagy az èn tudatom, vagy a köztudatban èlt îgy, nem tudom, de mindig is úgy gondoltam, hogy a csipkebokrot maga Isten gyújtotta fel. Pedig ide le van îrva, hogy egy angyal jelent meg ès ő gyújtotta fel. Innen jön egy kèrdès, ami a Tanúknàl àltalànos nèzet: #Tènyleg csak angyalokon keresztül szòlt a Teremtő a nèpèhez? Szàmomra itt a vàlasz nem lett, mert mikor tovàbb olvastam, a 2 Mòzes 3:4 azt îrta, hogy maga Isten szòlt. Arròl nincs szò, hogy az angyal elment volna, de arròl sincs, hogy ott maradt. Àm a vers kihangsúlyozta, hogy maga Isten szòlt Mòzeshez.

  • 2 Móz 23,20
    Ime én elküldöm angyalomat, ki előtted menjen, és megőrízzen az úton, és bevigyen azon helyre, melyet készítettem. 

 

Azt biztosan mondhatjuk, hogy az angyalok sokszor töltöttek be vèdelmező, örző szerepet az emberek èletèben. #Pogàny eredetű az őrangyal elgondolàs? Akàr, de èn azt sem tartom kizàrtnak, hogy az angyalok ilyen szerepènek egyik sajàtos èrtelmezèse is lehetett.

  • 2 Kir 19,35
    Lőn tehát azon éjjel, eljöve az Úr angyala, és megöle az asszíriusok táborából száznyolczvanöt ezret. És mikor reggel fölkelt, látá mind a holtak testeit, és távozván, elméne. 

 

Hihetetlen nagy hatalommal rendelkezhettek, hiszen egy éjszaka alatt egy angyal képes volt 185.000 ember életét elvenni. És nem tudjuk, hogy ha teljesen szabadjára engedte volna az erejét, az pontosan hány életbe került volna. Azt sem tudjuk, hogy ez a teljesítmény egyáltalán mennyi erőfeszítésébe telt: lehet, hogy az összes erejét össze kellett szednie hozzá, ám az is lehet, hogy szinte meg sem erőltette magát. Erről semmit nem ír a Biblia. 

  • Mt 22,30
    A föltámadás után ugyanis nem nősülnek, s férjhez sem mennek, hanem úgy élnek, mint Isten angyalai a mennyben.  

 

Ezt a verset biztos, hogy sokan ismerik, hiszen Jehova Tanúi társulata sokat használta. Egy dologban kénytelen vagyok egyet érteni velük: ebből kiderül számomra, hogy az angyalok nem létesítenek emberekhez hasonlóan, érzelmi alapú kapcsolatot. Viszont tudjuk, hogy érezhetnek vágyat, hiszen a nefilek ebből a vágyból születtek. Számomra viszont a kettő - a szerelem és a vágy - koránt sem ugyanaz. #Ti mit gondoltok, ez mit árul el nektek az angyalokról? Szerintetek képesek lehetnek a szerelemre, ha a vágyra azok?

Most szeretnék egy kicsit összegezni. Tudjuk tehát, hogy kapcsolatba lépnek az emberekkel, akár látható módon, emberi tesben is. Lehetnek közvetítők/hírvivők, mint Máriánál és Erzsébetnél is történt és lehetnek az őrzőink is. 

#Lehetséges-e ez a XXI. században? Ma már szinte csodának minősülne, ha találkoznánk eggyel személyesen, bár lehet, hogy inkább letagadnánk, mint beismernénk (ez persze függ a személyiségtől). Néhányan még ma is beszélnek csodákról, csodás gyógyulásokról és próféciákról. A Tanúk álláspontja az ilyesfajta és minden egyébb csodáról, hogy nem léteznek, az ördögtől jönnek, és ezt a szeretet himnuszának utolsó soraival próbálják alátámasztani. Viszont én ezt nem tartom olyan szilárd lábakon álló bizonyítéknak, hiszen a próféta nem mindig maradt élete végéig próféta, csak addig, míg be nem teljesítették a szerepüket. Ám ma nem is minden esetben lenne célravezető egy ilyen kapcsolat például az angyalokkal, hiszen a kétkedők találnának rá olyan magyarázatot, amelyet még annyira sem lehet alátámasztani, mint amennyire hihetetlen dolgot láttak. A mai társadalom a "tudomány embere" - bár ez szerintem nagyon jó - de arra is találna tudományos magyarázatot, amire a tudomány még nem tud megfelelni. Szerintem a mai társadalmunk sokkal hitetlenebbül fogadná az ilyen angyali jelenéseket, mint Sodoma és Gomora. Összeszedtem pár ilyen példát nektek régről, amiben a mai ember már nem hisz.

A keresztény szentek látomásai közül kimagaslik bingeni Hildegard finoman jellemzett nagylátomásai, Assisi Ferenc keresztet hozó szeráf élménye, Avilai Teréz szívét lándzsával átdöfő és Keresztes Szent Jánost börtönéből megszabadító angyalélménye.   

Sőt, Jehova Tanúi évkönyvében is volt egy olyan történet, hogy egy öreg néni mindig ugyan azon az útvonalon ment a királyságterem felé. Köztudott volt, hogy arra folyton kirabolnak és megkéselnek minden embert a zsiványok, ám a néninek sosem esett baja. Egyszer odament a zsiványokhoz és megkérdezte, hogy őt miért nem támadják meg? Erre az egyik azt válaszolta, hogy hogyan is mernék, mikor folyton két ilyen nagy emberrel mászkál? A néni nem látott senkit maga mellett. (Ezt a férjem mesélte, nem találtam meg még sajnos, ha esetleg ti tudjátok, hogy melyik évkönyvben jelent ez meg, leírnátok nekem akár privátban is?)

Lehetnek ezek a történetek igazak, hiszen van rá példa, amikor bizonyították már, de #Vajon jótól származnak, vagy a démonok bújtak jó angyali bőrbe? Erre sajnos nem tudok választ adni, viszont én itt azt nézném meg, hogy van-e értelme a cselekedeteiknek? Előmozdítják-e Isten vagy a Biblia megértését? Előmozdítják-e a célját? A legtöbb történetet vizsgálva a válasz számomra nem, és ez is egy válasz (persze vannak kivételek). Ám teljesen biztosan semmit sem lehet kijelenteni, hiszen az egyedüli, aki biztosan tudná tisztázni, az Isten, ám Ő már nem úgy szól hozzánk, mint régen - sajnos.

Én úgy gondolom - és ez tényleg a saját véleményem - hogy a csodákat manapság máshogy kell keresni. Akinek áldásos az élete, az tudja magáról, hogy Isten segít, csak kérni kell. Csoda lehet akár egy szombati fizetés jóváírás, mikor szombat munkaszüneti napnak számít, vagy egy állás, amit meg sem pályáztál. Vagy lehetsz akár te is egy Isten csodái közül egy olyan ember szemében, akinek szüksége volt segítségre, és te nem mentél el csak úgy mellette.

Címkék: angyalok csodák