Honnan ismerhetjük fel az igaz vallást?

#2. Biblia

Jehova Tanúi szerint a második szempont, ami alapján fel lehet ismerni az igaz vallást, az a vallás tagjainak a Bibliához való hozzáállása. Ők azt szokták hangoztatni, és erre büszkék is, hogy ők a Biblia szerint élnek és a vallásuk is erre alapul. És igazuk is van, hiszen tényleg igyekeznek a Szentírást követni és a vallásukban is sok olyan dolog van, amit más vallásokból hiányolhatnánk. #Azonban ők az egyetlenek, akik így élnek?

vizsolyi_biblia.jpg

A Bibliát szinte az összes keresztény vallás a világon Isten szavának tartja és úgy is tiszteli. Igazából minden vallás alapjait erre a könyvre fektették le. Úgy gondolom, hogy a vallások különbségei pont azért jöhettek létre, mert az emberek nem egységesen értik a Szentírást. Mindenki olyan szinten tudja megérteni, szerintem, amilyen szinten áll az ismerete és Istennel való kapcsolata. Ez csak személyes vélemény, de én úgy láttam, hogy ez nagyjából igazolódik az életben.

Bár a szememben a vallások csak a hatalom eszközei, úgy gondolom, hogy nem minden vallás jött létre csupán az emberek uralkodási vágyának eszközéül. Az emberiségre mindig is jellemző volt az istenkeresés, vágytak arra, hogy megismerjék és elnyerjék Isten kegyét. Néhány vallás ennek az erőfeszítésnek az eredménye. Összeszedtem a két fő vallást hazánkban és azokat a Biblia verseket, amelyekre épülnek az alapjaik. Azt szeretném megmutatni nektek, hogy nem csak Jehova Tanúinak a vallása épül a Bibliára, hanem minden vallásnak a gyökere oda nyúlik vissza, ami valamilyen szinten boldogsággal tölt el. Talán azért, mert ebből én azt látom, hogy még nem adták fel az emberek, hogy megtalálják a Teremtőhöz vezető utat.

Mielőtt leírnám a vallások tanításait, szeretném leírni, hogy nem minden Biblia verset fogjátok úgy érteni, ahogy a vallás alapítói értették. Én sem értek egyet sokkal, viszont szerintem megértőnek kell lennünk, hiszen az akkori tudásukkal a legjobbat igyekeztek kihozni a versekből. Remélem fogjátok tudni így olvasni :) 

Római Katolikus Egyház tanításai:

  • Szentháromság: sajnos nem egységes az egyház tanítása ezzel kapcsolatban, és ez a híveknek is megnehezíti a megértést, ám megpróbálok leírni egy egyszerűsített megfogalmazást. Tehát a tanítás szerint a Bibliának három meghatározó szemilyége van, az Atya - a Teremtő, a Fiú - Jézus Krisztus, és a Szentlélek. Ők hárman alkotnak egy egységet, és a kapcsolatukról szóló tanítás a Szentháromságtan. Ezek alapján a Biblia versek alapján jutottak régen erre a következtetésre: 

    Jn 1,1
    Az isteni Ige Kezdetben volt az Ige, És az Ige Istennél volt,  

    Jn 1,2
    És Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél.

    Mt 28,19
    Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet, kereszteljétek meg őket az Atya és Fiú és Szentlélek nevében,  



  • Megigazulás és üdvösség: az emberek a földi cselekedeteik alapján lesznek megítélve, és ha meghalnak, akkor a lelkük három helyre kerülhet: a menyországba, a pokolba és a tisztító tűzbe. A tisztítő tűzből csakis a menyországba lehet kerülni. Ez számomra egyfajta igazságtevésnek tűnik.

    Mt 7,21
    Nem mindaz, ki azt mondja nekem: Uram, Uram! - jut be a mennyek országába. Csak (az jut be a mennyek országába), aki mennyei Atyám akaratát teljesíti.  
    Mt 16,27
    Az Emberfia ugyanis el fog jönni angyalaival Atyja dicsőségében és akkor megfizet mindenkinek tetteihez mérten.


  • Keresztelés: az egyik legfontosabb szentség az egyházban. Azt a példát próbálják követni, amit Jézus állított fel, mikor Szent János megkeresztelte.

    Mt 3,16
    Megkeresztelkedése után Jézus azonnal feljött a vízből, mire megnyílt neki az ég és látta, hogy Isten Lelke galamb képében leereszkedik és rászáll.  
    Mt 3,17
    Akkor a mennyből ez a szózat hangzott: "Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik."  


  • Bérmálás: jelképes cselekedet, arra emlékeznek itt, mikor az apostolokra kitöltetett a Szent Lélek.

    ApCsel 2,1
    Mikor elérkezett a pünkösd napja, mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen.  
    ApCsel 2,2
    Hirtelen, mintha csak heves szélvész közeledett volna, zaj támadt az égből és egészen betöltötte a házat, ahol összegyűltek.  
    ApCsel 2,3
    Majd pedig szétoszló, tüzes nyelvek lobbantak föl előttük és leereszkedtek mindegyikükre.  
    ApCsel 2,4
    Valamennyien elteltek Szentlélekkel és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, amint a Szentlélek szólásra indította őket.  


  • Bűnbocsánat: ha bűnt követtél el, de őszintén megbánod és bocsánatot kérsz, akkor minden bűnöd megbocsáttatik.

    Lk 7,37
    Élt abban a városban egy bűnös asszony. Amikor megtudta, hogy ebéden van a farizeus házában, alabástromedényben illatos olajat hozott,  

    Lk 7,38
    sírva megállt hátul a lábánál, könnyeivel öntözni kezdte lábát és hajfürtjeivel megtörölte. Aztán megkente az illatos olajjal.

    [....]

    Lk 7,47
    Azért azt mondom neked: bocsánatot nyert sok bűne, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevésbé szeret."  
    Lk 7,48
    Aztán így szólt az asszonyhoz: "Bocsánatot nyertek bűneid."


Református egyház:

  • Ők is a Bibliára alapoznak. Úgy gondolják, hogy Jézus Krisztus parancsa szerint két sákramentum van: a keresztség és az úrvacsora. Úgy hiszik, hogy az úrvacsorában a hívő a Szentlélek által Krisztussal egyesül, aki lelkiképpen van jelen, így Krisztus megváltó halálának és feltámadásának minden áldásában részesedik.

    Mk 1,9
    Jézus megkeresztelése. Abban az időben eljött Jézus a galileai Názáretből és megkeresztelkedett Jánosnál a Jordánban.  
    Mk 1,10
    Amint feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég és a Lélek galamb képében rászáll (és rajta marad).  
    Mk 1,11
    A mennyből pedig ez a szózat hangzott: "Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem."  

    Mk 14,22
    Étkezés közben kenyeret vett a kezébe, megáldotta, megtörte és ezekkel a szavakkal adta nekik: "Vegyétek, ez az én testem."  
    Mk 14,23
    Azután fogta a kelyhet, hálát adott és nekik adta. Mindnyájan ittak belőle.  
    Mk 14,24
    Ő pedig így szólt: "Ez az én vérem, az (új) szövetségé, amelyet sokakért kiontok.  


  • Állításuk szerint csak a Szentírásban foglalt kijelentéseket fogadják el tekintélyként, életük zsinór-mértékeként. Ezzel elhatárolják magukat minden olyan felfogástól, amely a hagyományokat, az egyházi tanítást vagy bármi mást a Szentírás mellé helyez. És ezt igyekeznek is lelkiismeretesen betartani.

    2Tim 3,16
    Minden Istentől sugalmazott Írás hasznos a tanításra, az intésre, a feddésre, az igaz életre való nevelésre,  
    2Tim 3,17
    hogy Isten embere tökéletes és minden jócselekedetre kész legyen.


  • A hitvallásuk azt tanítja, hogy nem elég a jócselekedet, hanem csak Krisztus érdeméért és az ebben való hit által üdvözülhetnek.

    2Tim 3,15
    Gyermekkorod óta ismered a Szentírást: az képes arra, hogy a Krisztus Jézusba vetett hit által az üdvösségre oktasson téged.  
    Jn 17,3
    Az örök élet az, hogy ismerjenek téged, egyedül igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust.


  • A református hit vallja, hogy a szentek tisztelete nem a Biblia szerint való, és egyedüli közbenjáró csak Krisztus lehet.

    Jn 14,1
    "Ne nyugtalankodjék szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek.  
    Jn 14,2
    Atyám házában sok hely van, ha nem úgy volna, hiszen azért megyek, hogy helyet készítsek nektek.  
    Jn 14,3
    Ha aztán elmentem és helyet készítettem már, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok.  
    Jn 14,4
    Hiszen ismeritek az utat oda, ahová megyek."  
    Jn 14,5
    "Uram, jegyezte meg Tamás, nem tudjuk hová mész, hogyan ismerhetnénk az utat?"  
    Jn 14,6
    Jézus így szólt: "Én vagyok az út, az igazság és élet. Senki sem jut az Atyához, csak énáltalam.  


Ennyit szerettem volna nektek megmutatni, a többi vallás is ugyan ezen séma szerint épül fel. Nincs olyan vallás, ami ezen a téren egyedülinek számítana, hiszen ha nem lenne csak egy kicsi igazság is abban, ahogy érti a Bibliát, nem lennének követői. Itt a kérdés nem az szerintem, hogy vannak-e olyan vallások, amelyek szintén ihletettként kezelik-e a Bibliát. #Megértjük-e, hogy nem mindenki érti olyan módon a Bibliát, mint mi? #Megértjük-e, hogy nem szabad a saját nézetünket másokra erőltetnünk, hiszen Jézus sem erőltetett soha senkire semmit? #Megértjük-e, hogy mi is tévedhetünk? 

Szerintem a másik ember elfogadásához az az egyik legtisztább út, ha szeretettel fordulsz felé. És a szeretet sosem vallhat kudarcot. Én úgy gondolom, ehhez az szükséges, hogy megértsük, mindenki a saját módján szereti ugyanazt az Atyát, akit mi is és úgy próbál közeledni felé, ahogy helyesnek gondolja. És én úgy gondolom, hogy nem szabad ebbe a személyes kapcsolatba beleszólnunk, mert Isten és más személy kapcsolatában nincs szükség egy felesleges, okoskodó harmadikra még akkor sem, ha a jó szándék vezérelne. Ti mit gondoltok? Hogy szoktátok megoldani azokat a helyzeteket, ahol esetleg a vallásotok ütközik valaki más vallásával? Szerintetek hogyan lehetne ezt a helyzetet jobban kelezni?

Címkék: vallások Biblia