Biblia és evolúció 2.

Nem feltétlenül kell, hogy kizárják egymást

Ebben a postban az evolúció bibliai oldalát szeretném megnézni és összevetni a kémiai evolúcióval. Ez persze nem hivatalos álláspont, csak az, amire jutottam :) 

Tehát, mivel az előző postban leírtam a kémiai evolúció egy nagyon rövid és egyszerűsített változatát, most a teremtést másolnám be ide. 

Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. 2A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött. 3Isten szólt: „Legyen világosság”, és lett világosság. 4Isten látta, hogy a világosság jó. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől. 5A világosságot nappalnak nevezte Isten, a sötétséget pedig éjszakának. Azután este lett és reggel: az első nap.
6Isten újra szólt: „A vizek közepén keletkezzék szilárd boltozat, és alkosson válaszfalat a vizek között.” Úgy is lett. 7Isten megalkotta a szilárd boltozatot, és elválasztotta vele a boltozat fölötti és a boltozat alatti vizeket. 8Isten a boltozatot égnek nevezte. Erre este lett és reggel: a második nap. 9Isten ismét szólt: „Gyűljenek össze az ég alatti vizek egy helyre és emelkedjék ki a száraz.” Úgy is történt.10Isten a szárazat földnek nevezte, az összefolyt vizeket pedig elnevezte tengernek. Isten látta, hogy ez jó. 11Akkor megint szólt Isten: „Teremjen a föld zöldellő növényeket, amelyek termést hoznak, és fákat, amelyek magot rejtő gyümölcsöt teremnek a földön.” Úgy is lett. 12A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyben magvak vannak, a fajtának megfelelően. Isten látta, hogy ez jó. 13Este lett és reggel: a harmadik nap. 14Akkor megint szólt Isten: „Legyenek világító testek az égbolton, s válasszák el a nappalt az éjszakától. 15Ezek határozzák meg az ünnepeket, a napokat és az éveket. Fényeskedjenek az égbolton, s világítsák meg a földet.” Úgy is lett. 16Isten megteremtette a két nagy világítót. A nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon és a kisebbik világítót, hogy uralkodjék az éjszakán, s hozzá még a csillagokat is. 17Isten az égboltra helyezte őket, hogy világítsanak a földnek, uralkodjanak a nappal és az éjszaka fölött, 18s válasszák el a világosságot meg a sötétséget. 19Isten látta, hogy ez jó. Este lett és reggel: a negyedik nap.

 

Mielőtt belekezdenék a boncolgatásba, szeretném leírni a Bibliával, mint könyvvel szemben támasztott kétes érzéseimet. Számomra az első és legfontosabb szabály, hogy nem szabad annyira szó szerint venni, mint azt a Tanúk teszik. Nagyon sok okot fel tudok hozni, hogy miért nem, most csak párat említenék meg. Először is, ez a könyv több, mint 2000 éves múltra tekint vissza. Teljesen elhiszem, hogy isteni ihletettségű, ám annyi kézen ment már át, hogy biztos, hogy belenyúltak. Bizonyítani vagy megcáfolni még nem tudták, de a könyvben lévő ellentmondások mind ezt támasztják alá. Ezek ellenére hiszem, hogy Isten semmiképp nem engedte, hogy amit meg kell tudnunk feltétlenül, azt elrejtsék előlünk. Mégis, némi fenttartással fogom kezelni a szöveget.

Tehát a kémiai evolúció nem tér ki a föld keletkezésére. Ugranunk kell a harmadik versre, ahol máris egy nagyon jó kérdéssel találkozunk. #Hogyan lehetett világosság, mikor a napot még meg sem teremtette Isten? Ez így elsőre eléggé ellentmondásos és már-már a "belenyúlt valaki" gondolataimat szedtem elő, mikor választ találtam rá.

Emlékeztek rá, hogy miért lett Mózes  a zsidók és Isten közötti közvetítő? Egyszer sok időt töltött a Teremtő társaságában és úgy jött le a hegyről, hogy világtott az arca. A zsidó nép megijedt ettől és kérték, hogy Isten többet ne szóljon hozzájuk közvetlenül, hanem Mózesen keresztül tudassa velük a szándékát. Ha Atyánk lelke lebegett a vizek felett és egy emberre ilyen hatással tudott lenni, akkor egyértelmű, hogy Ő maga is elő tudta idézni a fényességet. Legalábbis én így értettem ezt a verset.

A negyedik napra a Teremtőnk mindent megteremtett, amit csak kellett ahhoz, hogy az evolúció beindulhasson és az élet utat törhessen magának. Sajnos a Bibliában nem olyan részletes ez a leírás, mint amilyet most olvasni szeretnék, de a könyv megírásának nem is az volt a célja, hogy a teremtést ismertesse részletesen. Éppen ezért nem tudjuk pontosan, hogyan is zajlott és senki sincs mellettünk, aki ott lett volna és megkérdezhetnénk, ám képzelőerőnk azért van :) A napfény, a levegő, a víz, a gázok mind-mind adottak voltak, csak pont jó időben kellett jelen lenniük. Ezt az időzítést kérdőjelezték meg azok a tudósok, akik a kémiai evolúciót kritizálták. A tudósok szerint annak az esélye, hogy minden pont jó időben legyen jelen egyszerre, szinte elenyésző, már-már lehetetlen. Viszont a teremtés szerint Isten leleke lebegett a vizek felett és vigyázta a teremtés minden egyes folyamatát. Ha ez igaz - és így van leírva, akkor akár igaz is lehet - akkor Ő megteremthette a tökéletes környezetet, hogy minden egyes folyamat beinduljon, hiszen azt írja a Biblia, hogy mindent úgy teremtett, hogy mi azt élvezhessük.

A Nap, mint égitest Föld előtti teremtéséről nem tudok véleményt mondani, mert legjobb tudomásom szerint a Nap sokkal idősebb, mint az otthonunk, de lehet, hogy ennek szánok majd egy újabb bejegyzést :) Ehhez szerintem hozzányúltak, de ha tévednék, elnézést, szóljatok rám nyugodtan, abból csak tanulhatunk :)

Az időre még nem tértem ki, de most megteszem. A Biblia napokban fejezi ki a teremtést, ebből viszont jön a kérdés, hogy #Tényleg napok alatt lett teremtve a Föld? Ha egy nagyon vallásos katólikust kérdezel, azt fogja mondani, hogy igen, miért nem hiszem el, hogy a Teremtő képes napok alatt megformálni mindent? Igaza van, és ebben sosem kételkedtem, hogy erre is képes lenne Isten, hiszen Ő Isten :) Viszont nekem nem úgy tűnik, hogy a napokat itt komolyan napoknak kellene érteni. Atyánk azt mondta Ádámnak, hogy amelyik napon eszik a fának gyümölcséből, azon a napon meghal. Úgy olvastam, hogy több száz évig élt. Az volt az első gondolatom, hogy Istenünknek nem azt jelenti az idő, mint nekünk. Azt nem mondta, hogy a nap melyik időszakában, reggel, délben vagy este hal meg, csak azt tudjuk, hogy még azon a napon. Tehát fogalmunk sincs, hogy 1000, 2000 vagy 5000 év számít-e egy napnak Istenszemében (ezzel szeretném cáfolni a Tanúk 1000 év -egy nap elméletét), de abban majdnem biztosak lehetünk, hogy Neki nem 24 óra. Ti mit gondoltok?  

Ebben a postban igyekeztem elrugaszkodni az általánosan bevett tantételektől és más irányból megközelíteni a teremtést. Nagyon részletes leírással nem rendelkezünk, így nem tudunk bizonyítani semmit, sajnos, de a teremtés leírása nem zárja ki a kémiai evolúciót. Persze ez csak az én véleményem, ha nem így gondoljátok, nyugodtan írjátok meg, a kérdésekkel csak építhetjük egymást :)