Biblia és evolúció 1.

Nem feltétlenül kell, hogy kizárják egymást

Sziasztok :)

Ezen a kérdésen sokat elmélkedtem, ám az egyetlen evolúciós elmélet, amit ismertem, az Darwin-féle fajelmélet volt, ami egy cseppet sem győzött meg. Túl sok a hézag és a találgatás. Nekem valami szilárdabb bizonyítékra lett volna szükségem. 

darwin.jpg

Aztán egy beszélgetés kapcsán fülembe jutott, hogy voltak ám más próbálkozások is. Például ilyen volt a kémiai megközelítés, amiről eddig fogalmam sem volt. Mondanom sem kell, egyből rávetettem magam. A bizonyítási kísérletet néztem meg, a közben felvetődött kérdéseimet és a rájuk talált válaszaimat írom le. A következő részben az eredményeimet próbálom meg összeegyeztetni a Bibliával. Nem egyszerű feladat, de nagyon kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle :)  

 

Evolúció bizonyítása kémiai szempontból

Az általam vizsgált bizonyítás Stanley Miller és Harold Urey nevéhez fűződik. Az 1940-es években Harold Urey vegyész összeült csillagászokkal és kozmológusokkal és megpróbálták együtt körvonalazni a korai föld légkörét. Arra jutottak, hogy kémiailag nagyon hasonlíthatott a világegyetem felépítéséhez:

  • 90% hidrogén (H)
  • 9% hélium
  • 1% oxigén (O), szén (C), nitrogén (N), neon, kén (S), szilícium (Si), vas és argon.

Ezekből az argon, hélium és neon nem lépnek rakcióba más elemekkel. Itt jött az első kérdésem. #Tényleg nem lépnek reakcióba? És nem, mert nemesgázok és pl. a hélium is hő hatására is csak tágul, de semmivel nem lép reakcióba. Viszont a többi elem reakciója során létrejöhetett a víz (H2O), metán (CH4), ammónia (NH3), kén-hidrogén (H2S). Ezekből villámlás és ultraibolya sugárzással jön létre az aminosav (adenin). Az aminosav a fehérjék építőkövei, a fehérjék pedig egy egészséges sejt alapkövei. #Ezekből hogy áll össze egy rendszer, az élet? Mi hatására? Miért alkotnak egy egészet?

miller-urey_experiment-hu_svg.png

Itt a válaszom. Én ezt a képet használtam, hogy megértsem, amit olvastam. Miller is kíváncsi volt, hogy létrejöhet-e valahogy ezekből az elemekből az élet, így megpróbálta lemodellezni a korai földi légkört. Egy nagy sterilizált edényt megtöltött sterilizált vízzel és lassan elkezdte forralni. A gőzt átvezette a másik nagy edénybe, amelyben az előbb említett metánt, ammóniát és kén-hidrogént tárolta. Ekkor még nem történt semmi. Miller tudta, hogy bármiféle kémiai reakcióhoz energia szükséges. Más tudósok már meghatározták, hogy a Föld korai időszakában a légkör a benne lévő gázok miatt elektromosan aktívabb volt, vagyis sokkal több villámot produkált a bolygó, mint ma.

lightnin.gif

#Igaz ez? Ki bizonyította? Mikor? Hogyan? Faraday :D A villám elektromos kisülés. Az elektromos kisülés semleges gázoknál alakul ki, nagy elektromos mező térerősségének hatására. (Semleges gázokból nem voltunk megszorulva :D az elektromos mezőt pedig maguk a semleges gázok töltött részecskéi hozzák létre.) Tehát Miller elektródákkal imitálta a villámlást, az elektródákat olyan közel állította egymáshoz, hogy azok között szikrázás jöjjön létre. Egy hétig folytatta a kísérletet, majd leállította. Az edényben a szén (metán tartalmazta: CH4) 15%-a szerves anyaggá alakult, 2%-a aminosavvá (az aminosav a protein és a DNS építőeleme).  

 

Számomra ez már valami. Sokkal közelebb áll a bizonyításhoz, mint Darwin. Az még nem tudom, hogy mi hatására kezdenek el egy élő szervezetté alakulni a részecskék, de az majd egy másik bejegyzés témája :) A lényeg, hogy ez számomra kielégítő válaszokat tartalmazott és ezt a fajta evolúciót el tudom fogadni, mert számomra megfelelő bizonyítékokkal van alátámasztva. Ezt fogom összevetni a Bibliával legközelebb :)