Honnan ismerhetjük fel az igaz vallást?

#1. Prédikálás

Nem rejtem véka alá a véleményem: szerintem nincs igaz vallás, csak igaz Isten van. Szeretném ezt kifejteni ebben a bejegyzésben (is). Általában Jehova Tanúi és még sok más vallás is azt tanítja, hogy arról tudhatjuk, csak az övék az igaz vallás, csak rájuk érdemes és kell az időnket, pénzünket, szolgálatunkat áldozni, hogy állít valamit, amit csak ők csinálnak az egész világon. Ebben az esetben a prédikációt szeretném megvizsgálni. 

url.jpg

A prédikációnak nagyon sok formája van, ezt le kell szögeznünk. Ám igazából ez az állítás már ott megdőlt, hogy csak egyes vallási csoportok teszik. Ha nem jönnének minden országból papok és misszionáriusok hirdetni a hitüket, akkor ma Magyarországon csupán a régi, keresztény egyházak lennének jelen. De ez nem így van. Másrészt szabad prédikálni mindenki szokott, akár tudatosan teszi azt, akár nem. Ha beszélünk a meggyőződésünkről, hitünkről valakinek, Istenről beszélünk valakinek, akkor már igazából prédikálunk. 

#Milyen vallások mondják magukról, hogy egyedülálló a tevékenységük? Ezek közül a legismertebb Jehova Tanúi prédikáló tevékenysége, és ennek csupán egy oka van. Míg több vallás a köztereken és utcákon prédikál, ahogyan azt Jézus, majd a tanítványai is tették a későbbiekben, addig Jehova Tanúi az otthonaikban keresik fel az embereket, ami elég kellemetlen is tud lenni. Ám Jézus sosem kérte, hogy menjenek házról házra:

Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé.  

Ne hordjatok erszényt, se tarisznyát, se sarut. Útközben senkit se köszöntsetek.  

Ha betértek egy házba, először is azt mondjátok: békesség e háznak!  

Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok.  

Maradjatok ugyanabban a házban és egyétek-igyátok, amijük van. Megérdemli a munkás a maga bérét. Ne járjatok házról házra.  

   Lukács 10:3-7

Az emberek akkoriban a munkájuk és az életmódjuk miatt sem igazán voltak otthon, ha tényleg házról-házra mentek volna, nem találtak volna otthon szinte senkit. #Mi az értelem akkor? Én ezt a verset úgy értettem, ahogy az Evangéliumok már sokszor leírták. Azt olvastam, hogy Jézus mindig a templom előtt és a tereken prédikált. Az akkori hagyományoknak megfelelően a hallgatóság valamelyik tagja, akinek tetszett a beszéde, meghívta magához. Volt, hogy egy nap több házban is vendégeskedett, így ment házról-házra. Pont ezért nem kellett magukkal vinniük a tanítványoknak semmit. És ahogy a Lukács 10:7 írja, megtiltotta nekik, hogy házról házra menjenek. Nekem valahogy így jött le, ti mit gondoltok erről?

A Mormonok a másik olyan vallás, amelynek tagjai szintén prédikálnak, bár ezt ők nem igazán így nevezik. A papjaik fiatalemberek, akik kettesével térítenek, és ők is nemzetközi szinten mindenhol megtalálhatóak, külföldi missziót teljesítenek.

Krisna-tudatú hívők. Velük is sokat lehet találkozni, például Nyíregyházán tudom, hogy nagyon sokszor leszólítják a járókelőket. Ők is párban járnak, itt női és férfi tagokkal egyaránt lehet találkozni. Módszerük nagyon hasonlít a Tanúkéihoz.

Adventisták (Avagy a Hetedik Nap Adventistái) a következő vallás a listán. Ők írásban prédikálnak, nekik is vannak folyóirataik, könyveik és előadásokat is szerveznek, akár csak a Tanúk.

A Pünkösdisták is a Biblia behatóbb tanulmányozására szólítanak fel, gyógyító, öngyógyító kurzusokat hirdetnek meg és nyílvános összejöveteleket tartanak.

Hitgyülekezete: "Térítési módszerük az, hogy iskolákon, kollégiumokban leszólítják a fiatalokat.  A "jó ügy" érdekében a "hitgyülis" fiatalok nem riadnak vissza egy kis  flörtöléstõl sem. A nagy egyházak, fõleg  a Katolikus Egyház tagjaira  vetik ki hálójukat, legfõbb módszerük annak lejáratása, s valamiféle feltételeket nem követõ hit lehetõségének felvillantása".

Metodisták: mintha csak a Tanúkat látnánk. Biblia tanulmányozására, ifjúsági foglalkozásokra hívnak, sőt még átvették a Tanúktól és néha alkalmazzák is a házba becsengetős módszert.

És végül a Rózsakereszteseket szeretném még belevenni a listába. Ők kevesen vannak világszerte is, de annál ügyesebbek. A fiatal értelmiségek köreibe férkőznek be, és felhívják a figyelmet a "papok bibliahamisító módszereire". Megpróbálják a hagyományos keresztényekben (ők a fő célpontok) aláásni a bizalmat a papok iránt és utána beavatott titkokat ígérnek.

Ezekben a vallásokban három közös dolog van: #1: a térítési módszerük, #2: világszerte jelen vannak majdnem minden országban, #3: a legtöbbjük szekta-listán van fent. Ha tényleg létezne igaz vallás, azt ha másról nem is, de arról biztosan fel lehetne ismerni, hogy betartják Jézus utasítását, hogy ne zaklassák az embereket, "ne járkáljanak egyik házból a másikba" (ÚVF).

Én ezekből azt szűrtem le, hogy a prédikálás, misszió és térítés, bárhogy nevezzük is őket, nem egyedi jelenség, hanem a legtöbb újkeletű vallás ezzel a módszerrel szerez magának híveket, ami igazából egy elég hatékony módszer. Viszont mivel ezek a vallások többsége szekta, és azok közös jellemzője, hogy ha egyszer beszippant, nagyon nehéz lesz a kiút, mindig nézzük meg, hogy jó szándék rejtőzik-e a Biblia mélyebb megismerését kínáló látogatónk mögött.

Forrás: Logosz Munkacsoport ismertető anyaga (Nyíregyháza)